Moscow City Ballet - Romeo a Julie | 14.11.2011 | Praha

 

14. 11. 2011 ve 20hod rozezní Kongresové centrum Praha tóny klasiky ruské vážné hudby - balet Romeo a Julie od Sergeie Prokofieva. Nejkrásnější ruský balet budou pro Prahu tančit jen jediný večer ti nejlepší tanečníci ruské baletní školy – Moscow City Ballet.

Moscow City Ballet založil v roce 1988 ruský choreograf Viktor Smirnov -Golovanov. Ve své tvorbě navazuje na světově proslulou klasickou ruskou baletní školu, ale obohacuje ji velkým důrazem na silný emocionální prožitek tance. Umělci tedy kromě technicky precizních výkonů tančí opravdové příběhy plné citu, vášně a energie. Moscow City Ballet je nejčastěji hostujícím baletním souborem světa. S nadšením mu aplaudovali příznivci baletu snad na všech kontinentech. Do Prahy se vrací již po několikáté a i letos předvede v jediném exkluzivním představení to nejlepší ze svého repertoáru.

 

 

Balet Romeo a Julie, složený na motivy slavné divadelní hry Williama Shakespeara, je pravděpodobně nejproslulejším baletem nesmírně talentovaného ruského skladatele Sergeie Prokofieva. Ve své době byla Prokofievova hudba a jeho pojetí baletu opravdovou revolucí a velká ruská divadla velmi váhala s uvedením Romea a Julie na scénu. Na konec donutili Prokofieva k dopsání šťastného konce baletu, ale ani to nakonec nestačilo a divadlo od jeho uvedení ustoupilo. Díky nesmírné odvaze a především talentu českého choreografa Ivo Váni Psoty, se světová premiéra Prokofievova baletu Romeo a Julie uskutečnila 30. prosince 1938 v Brně.

William Shakespeare napsal milostnou tragedii Romeo a Julie již v roce 1595. Od té doby bylo toto téma zakázané lásky krásného Roma a mladičké Julie nesčetněkrát zpracované jak činohrou, tak baletem. Prokofievovo hudební pojetí však patří k vrcholům baletní tvorby. Balet o nesmiřitelném boji dvou rodů, které stojí v cestě čisté lásce a jež vrcholí smrtí obou milenců, je výzvou pro každého choreografa a jeho soubor. Moscow City Ballet tančí toto dílo s nesmírnou razancí ve všech dramatických scénách a zároveň s něhou milenců, jimž zbývá tak málo času pro jejich lásku.

Místo a termín konání: Kongresové centrum Praha, 5. května 65, Praha 4; 14.11.2011 20:00

Vstupenky zakoupíte v síti TICKETPORTAL.

Více informací naleznete na stránkách pořadatele: www.jvsgroup.cz.